Emmaboda kommun

www.emmaboda.se

Emmaboda kommun har ca 9200 invånare och ligger Småland i hjärtat av sydost. Emmaboda tätort skapades som en järnvägsknut och det är exakt 57 km med tåget till de tre residensstäderna Kalmar, Växjö och Karlskrona. I närområdet har vi ett universitet och en högskola och tre flygplatser.
Nära hälften av arbetstillfällena finns inom industri- och teknikföretag. De största företagen är Xylem (Flygt pumar mm), Södra (sågverk samt kundtjänst), AMB Industri (plastdetaljer till med.tech) och Saint Gobain Emmaboda glas (planglas).
Utmärkelser
Vi har på senare år bland annat fått utmärkelserna: Bästa äldreomsorg i landet och Bästa kulturskola i länet. Vår museisatsning i Boda, The Glass Factory, har utnämnts till Årets nykomling av Svensk Form och 2016 blev muséet länets kandidat till Stora Turismpriset. 2016 fick Emmaboda kommun Synas pris Bästa Tillväxt i Kalmar län.
Arbete kring design
2013 samordnade vår näringslivsutvecklare tillsammans med SVID Sommardesignkontor för Glasriketkommunerna med placering i Boda Glasbruk. En av idéerna om fytoremediering (att rena förorenad mark med hjälp av växter) vidareutvecklades i en kandidatuppsats av Fredrik Hellström och David Isberg ”Boda Glasbruk – en designprocess rörande fytoremediering som ett arbetsverktyg för landskapsarkitekten”, SLU, Alnarp 2014. Vi har därefter arbetat vidare med forskare inom miljöteknik från Linnéuniversitetet och det är vår förhoppning att inom en snar framtid förvekliga någon form av parklösning som en förlängning till kommunens glasmuseum The Glass Factory.

Vi har medverkat i olika projekt med AB Glasriket som har haft designinriktning t ex Design i Glasriket och From Småland With Love.

2014 genomförde The Glass Factory en förstudie/pilotprojekt New Glass i samarbete med näringslivskontoren i Emmaboda och Nybro kommuner. 7 prototyper och en försäljningssuccé blev resultatet.

Projekt på gång
New Glas 2 – ansökan inskickad till Sydostleader, Tillväxtverket, Regionförbundet Kalmar län, Region Blekinge samt Karlskrona Kommun. Projektägare The Glass Factory/Emmaboda kommun.
Tanken är att vidareutveckla koncepten med innovativa ”production-workshops” för att få fram nya produkter i glas och att arbeta med affärsutveckling av underleverantörer och unga designföretag och konstnärer.
Några rader om Ann-Christine Torgnyson
Näringslivsutvecklare i Emmaboda kommun sedan 2011, dessförinnan arbetat näringslivsfrämjande sex år i grannkommunen Torsås fast då i en ekonomisk förening ägd av näringslivet. Har en bakgrund från industrin drygt 10 år i Alvesta. Är utbildad informatör men har även läst pedagogik och personaladministration.
Brinner för näringslivsfrågor, kompetensförsörjning, utvecklingsfrågor och ser en stor potential i design som tillväxtmedel.
Tycker om att yoga, läsa, köra veteranmoppe, åka båt och umgås med familjen. Favoritprogram just nu Grand Design och engelska renoveringsprogram.