Projekt / "Skoogen" förflyttar patient och förälder till en annan värld under behandling

"Skoogen" förflyttar patient och förälder till en annan värld under behandling

Det finns inget mer befriande och stärkande än en promenad i skogen. Speciellt om skogen en magisk sådan, fylld av nyfikna karaktärer och magiska platser.
Behovet av att ”komma bort” är som störst under svåra tider, när allt du vill är att glömma dina bekymmer för en stund och bara ha fantasin som ledsagare.

”Skoogens" tillkomst
Att vara barn och ha cancer innebär en mängd cellgiftsbehandlingar. Ibland i flera år. Det är en krävande situation för barn, förälder och personal. En misslyckad behandling pga oro, rädsla eller stress är påfrestande på flera plan. En inställd behandling försvårar tillfrisknandet och skapar en situation som är svår att kontrollera. Det innebär också extra kostnader för sjukvården och påverkar i sin tur även andra patienter.

Bakgrund
I forskning om hur barn och ungdomar upplever sjukhusmiljöer beskriver de upplevelsen av obehagligt starkt ljus, dålig ventilation, buller från telefoner, personal prat och barn gråter som mycket stressande. De upplever den medicinska utrustningen som obehaglig och skrämmande och vill helst inte se den alls.

”Skoogens” lösning är att förflytta barn och förälder mentalt från en sådan miljö till en lugn, rolig och stimulerande vandring vilket underlättar behandling för alla inblandade. ”Skoogen” förflyttar patient och förälder ut på en interaktiv vandring för att utforska en mängd fantasivärldar. Säg hej till den artige Mrs Fox, hitta Piñata och bjud den lata Slug på en afternoon tea eller spela de musikaliska blommor i solljuset. Hitta den sovande jätten - du kittla honom, men gå inte upp till honom! Vem vet hur jättar beter sig när de blir störda.

Medans barn och förälder befinner sig på sin vandring kan personalen genomföra behandlingen utan problem.

Forskning visar att naturen och en harmonisk utformning av miljön har en positiv effekt på immunförsvaret, blod tryck, hjärtfrekvens, hormonell aktivitet och stress. Utrymmen som inte stimulerar våra sinnen, eller där vi inte känner skapar trygg stress som på sikt faktiskt kan göra oss sjukare. En stressituation gör det även mycket svårare för personal att behandla patient och barnets oro påverkar även föräldern och en stressig och obehaglig situation för alla uppstår.

the_room
Installation
Installationen är snabb, enkel och utformad för de förhållanden som sjukhusen kräver. En välvd textil filmduk sänks ner från taket utan att vara i vägen för sjuksköterskor eller föräldrar. Vandringen styrs genom att en dold dator känner av patientens handrörelser. Det är enkelt - tag handen till höger och du förflyttas till höger på duken och så vidare. Genom att låta handen vara ett naturligt styrreglage så blir "Skoogen" väldigt brukarvänlig. Små barn, ej tekniskt kunniga eller barn med andra språk kan enkelt styra vandringen.

När "Skoogen" inte används, hissas skärmen enkelt upp och är ur vägen.

Stress gör oss sjukare
Naturligtvis kan materiella ting och den fysiska miljön aldrig att kompensera för bristen på mänskliga relationer, men med hjälp av estetiska uttryck kan vi kan öka hälsofrämjande effekter av sjukhusmiljöer. Stress kan motverkas och "Skoogen" är ett bra exempel på hur digitala visualiseringar kan underlätta i vården för alla inblandade 

Mer info på www.skoogen.net

film

 www.vimeo.com/92191082

Stefan Fallgren och Marie Loft